De Schotanus plattegrond van 1702 toont de wiken met aansluiting op de dwarsvaart, die op zijn beurt aansluit op de Drachtstervaart. Deze hoofdvaart ligt tussen de dorpjes Noorder en Zuider Drachten. Skûtsjes en platbodems, afgeladen met turf, voeren er naar hun bestemming.
De Drachtstervaart werd in 1641 gegraven. Door 800 man werd er een jaar lang aan gewerkt. Ook werden er toen drie sluizen ("vallaten") in de vaart aangelegd, de meest oostelijke kreeg de naam Ureterpvallaat - genoemd naar het nabij gelegen Ureterp.
De monumentale woningen die er nu staan zijn in de 19ᵉ eeuw gebouwd.
Aan de vijver van de Ureterpvallaat was voorheen De Nederlandsche Bank gevestigd. Het gebouw wordt nu gebruikt door beveiligingsbedrijf Kooi.
In de vijver staat het kunstwerk Ganzentrek dat Anne Woudwijk in 1992 voor de bank maakte. De abstracties van Belgisch hardsteen geven de vliegformatie van ganzen weer.
Aan Middelwyk 184 staat kerk De Hoeksteen van de Nederlandse Gereformeerde Kerk. De naam verwijst naar Christus als fundament van het leven.
Transport en Logistiek Nederland wil hiermee een duidelijke boodschap afgeven: vervoer is nodig om de economie gaande te houden.
Het beeld van graniet is in 2001 door kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart gemaakt als herinnering aan de fusie tussen NOB Wegtransport en PCB Wegvervoer. Het staat aan Langewyk 273.
Buurtvereniging De Vooruitgang aan Alferhof 90b organiseert activiteiten in een bijzonder buurthuis: een kunstwerk met de mooiste street art!
Mag ik mij even voorstellen?
Kunstwerken Smoelenpalen van Hilda Kanselaar in Gernaerd. Het kunstwerk uit 1997 toont honderden unieke silhouetten van bewoners in De Wiken.
Kunstwerk Abstract van Leo Schatz in Warande, gemaakt van staal in 1970.
Abstract lijkt op een mythische vogel die opstijgt van het grasveld.
Tussen de Tjaarda-flats staat het Monument voor toekomstig geluk. Het is één van de moderne stadspoorten van Drachten, naast Skûtsje Hendrika in De Folgeren en het kunstwerk KAPKAR / A7-29 X FT nabij De Drait.
De raket met de kleuren rood, geel en blauw (de bekende Stijl-kleuren) is in 2018 ontworpen door kunstenaar Frank Koolen. Het symboliseert de verwachting uit de jaren 60 van de vorige eeuw dat leven op verre planeten geluk zou brengen.
In die tijd groeide Drachten onstuimig. De gemeente Smallingerland nam de architecten Van den Broek en Bakema in de arm om de expansie in goede banen te leiden. Zij waren bekend van de grootschalige wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp van de drie Tjaarda-flats is van hun hand.
In Spijkerdorp kun je van alles doen, zoals spelen, een verjaardagsfeestje geven en... een eigen hut bouwen! Op het adres Tjaarda 444 is ruimte genoeg om je uit te leven.