De Zuiderkerk van de Protestantse Gemeente Drachten aan Burgemeester Wuiteweg 71 is gebouwd in 1925. Het ontwerp in interbellumstijl is van architect J. Bosma.
De architect verklaarde de toegepaste symboliek als volgt: de lijnen in het kerkgebouw wijzen omhoog, als teken dat de gelovigen het van boven verwachten; drie-eenheid is tot uitdrukking gebracht in een aantal ramen, die in groepjes van drie aan elkaar zijn gekoppeld.
De pastorie aan Burgemeester Wuiteweg 73 werd ontworpen door architect Tj. van der Kooi.
Kerk en pastorie zijn gemeentelijke monumenten.
De gebrandschilderde glas-in-lood ramen in de kerk zijn gemaakt door Van der Wijk & Co. uit Deventer.
De grote ramen bestaan uit zeven delen en geven schepping en herschepping weer.
Dit kleinere raam toont als drie-eenheid Geloof, Hoop en Liefde.
Het orgel stamt uit 1904. Tot 1957 werd het gebruikt in de Adelskerk te Oud Beets. Daarna is het overgebracht naar de Zuiderkerk.
Het is gemaakt door de fameuze orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd - onder meer bekend van het orgel in het Amsterdamse concertgebouw.
Een dag in Uwe voorhoven is beter dan duizend elders
Gevelsteen op de Zuiderkerk. Dominee C.J. Hakman baseerde de eerste verkondiging in de kerk op deze psalm.
Dit kerkhof bestaat al sinds de 15ᵉ eeuw. Het hoorde bij het kerkje van Zuider-Drachten dat in 1743 werd vervangen door de Grote Kerk. In de loop der eeuwen is het verschillende keren uitgebreid. De begraafplaats ligt aan Burgemeester Wuiteweg 89.
Bekende Drachtsters die hier ter aarde zijn besteld zijn onder meer notaris en dichter Jan Gelinde van Blom, bestuurder en koperslager Gauke Boelens, arts en initiatiefnemer van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen Pieter Klazes Pel, schilder Jan Planting en bioscooppionier Christiaan Slieker.
Helaas, de Ambachtsschool aan Burgemeester Wuiteweg 55 is er niet meer. Het imposante gebouw heeft gediend van 1909 tot 2017. Nu staat er het schoolgebouw van het Gomarus College.
Jan Jzn. Wuite was burgemeester van Smallingerland van 1930 tot 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde hij met de bezetter samen te werken en nam ontslag om "gezondheidsredenen".
Hij deed dat met gepaste symboliek op 30 april 1941, de verjaardag van kroonprinses Juliana.
Uit waardering voor zijn daad besloot de gemeenteraad om de straat waarin hij woonde te hernoemen naar Burgemeester Wuiteweg. Een zeldzame situatie waarin een straat naar een nog levende persoon wordt vernoemd.
Op de foto de voormalige woning van Jan Jzn. Wuite aan Burgemeester Wuiteweg 14.
12 oktober 1957 kwam niemand minder dan minister-president Willem Drees naar Drachten om het eerste Drachtster bejaardencentrum Rispinge officieel te openen. Het complex was voor die tijd zeer modern en bestond uit 11 woonblokken met 85 appartementen.
Ter verfraaiing was het exterieur voorzien van 11 reliëfs, gemaakt uit kalksteen door kunstenaar Karl Pelgrom. Zij beelden agrarische beroepen uit, te weten de biner (binder), de haeijer (hooier), de houker (hakker), de meaner (maaier), de opstekker (opsteker), de ploeger (ploeger), de sichter (korenmaaier), de siedder (zaaier), de swylder (zweler), de tersker (dorser) en de wjudder (wieder).
Helaas zijn sommige reliëfs niet meer in al te goede staat en enkele zijn verdwenen.
De afbeeldingen tonen de reliëfs van de opstekker en de siedder.
De naam Rispinge is Fries voor "oogst" en is ontleend aan de gelijknamige dichtbundel van Pieter Jelles Troelstra.
Het Reidingpark is vernoemd naar burgemeester Fokke Sytzes Reiding. Zijn vader, gemeentesecretaris Sytse Fokkes Reiding, liet rond 1821 het stadspark aanleggen als een soort achtertuin.
Tot op de dag van vandaag is het de vraag of de gemeentesecretaris het park liet aanleggen als prestigeobject of als werkverschaffing voor minderbedeelden (voor het graafwerk ontving men 4 cent per dag).
De aarde van de uitgegraven vijver en gracht werd gebruikt voor de heuvel. De (arme) bevolking vond het maar vreemd en noemde het spottend de Drachtsterberg. In later jaren heeft de Berglaan er zijn naam door gekregen.
Fokke Sytzes Reiding [Wikipedia]
Vóór het Reidingpark staat het kunstwerk De boog van Ids Willemsma.
Hij maakte het stalen beeld in 1994 als weerspiegeling van de heuvel. Daarmee vormt het een verbinding met het centrum.
De Kapelkerk aan Berglaan 10 werd in 1926 gebouwd voor de Vereniging tot Inwendige Zending met de naam Uw Koninkrijk Kome. Vandaag de dag is de Hervormde Kapelgemeente Drachten een zelfstandige, rechtzinnig Hervormde gemeente.
Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen
Nadat het volk van Israël de Filistijnen in de woestijn had verslagen, richtte Samuël uit dankbaarheid een steen op, noemde deze Eben-Haëzer, en sprak de woorden "Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen".
De steen achter de kansel in de Kapelkerk herinnert hieraan.
De kerkelijke gemeente van de Jeruzalemkerk maakt deel uit van het kerkenverband van de Gereformeerde Gemeenten.
De kerk is gevestigd aan De Singel 40.
"De Gereformeerde Gemeenten willen in afhankelijkheid van de Heere staan op het vaste fundament van het Woord van God. In die lijn onderschrijven wij ook van harte de gereformeerde leer, zoals deze onder woorden is gebracht in de drie Formulieren van Enigheid (Heidelbergse Catechismus, Nederlandse Geloofsbelijdenis, Dordtse Leerregels)."
Aan de Fabriekslaan stond van 1845 tot 1895 een cichoreifabriek. Er werd van de cichoreiwortel surrogaatkoffie gemaakt - het smaakte wat minder, maar was aanzienlijk goedkoper dan de schaarse, echte koffie.
De fabriek droeg de naam Werkmanslust. De twee molenstenen die er werden gebruikt zijn in 2019 teruggevonden en door de kunstenaars Anne en Roelie Woudwijk gebruikt voor een monument. Op het zwarte graniet is aan de ene kant een cichoreiplant afgebeeld, aan de andere kant staat een kopje koffie met een tekening van de fabriek die is gemaakt door Baukje Feenstra.
Het kunstwerk is in 2020 onthuld op de kruising van de Fabriekslaan en de Zuiderdwarsvaart.
Hou je van dansen, dan is Studio to B aan Het Blauwgras 11-A een perfecte plek. Maar ook zumba, yoga, ballet en tapdance zijn mogelijk. Teveel om op te noemen!
Aan de Martin Luther Kingsingel kun je je inspannen en ontspannen.
In de vele woonwinkels, bouwmarkten en gerelateerde bedrijven aan de woonboulevard kun je terecht voor elke klus.
En bij Level XL ontspan je je met lasergamen, karaoke, escape rooms, poolbiljart en nog heel veel meer.
De Zuidkade vanaf nummer 20 hoort ook bij De Bouwen. Zie de aparte pagina over de Kaden.